• OZNAM

            25. 4. 2024

            Oznam pre uchádzačov o štúdium o externú formu štúdia v študijnom odbore 5361 N praktická sestra

            Počet študentov, ktorých možno prijať do prvého ročníka  v šk. roku 2024/2025 je už naplnený. Ďalšie prihlášky  pre budúci školský rok už neprijímame.

        • „Tak veľa kníh a tak málo času.” Frank Zappa
          • „Tak veľa kníh a tak málo času.” Frank Zappa

            25. 4. 2024

            Aj v dobe virtuality má význam kniha a knižnica. Čitateľská gramotnosť je súčasťou Štátneho vzdelávacieho programu . Na našej škole máme plán aktivít na podporu čitateľskej gramotnosti.

            Základným bodom pri vstupe na školu je návšteva školskej knižnice. Tú absolvujeme v októbri pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc.Mnohí prichádzajú študovať na našu školu z rôznych miest a dedín a Vihorlatskú knižnicu v Humennom nepoznajú. Preto prváci majú možnosť zúčastniť sa aktivít, ktoré ponúka knižnica.Tohtoroční prváci v mesiaci marec a apríl absolvovali podujatie venované Dňu materinského jazyka. Interaktívnou formou sa dozvedeli mnoho zaujímavosti o jazyku, knihách, slovách.

            Žiaci 3. B triedy 18.apríla absolvovali besedu s víťazkou súťaže Anasoft litera 2023 s knihou poviedok Dôvod na radosť Soňou Urikovou. Určite táto mladá osoba bola príkladom, ako sa dopracovať k úspechu už v mladom veku.Na hodine sme si prečítali jej prvotinu. Potom si každý prečítal poviedku podľa vlastného výberu.Autorka v knihe Dôvod na radosť načrtáva obrazy vzťahov medzi rodičmi a deťmi, starými rodičmi a vnúčatami, slimákmi a králikmi. Zaobíde sa pritom bez veľkých gest a so zmyslom pre zápletku sa sústreďuje na detail, pretože to podstatné sa často ukrýva v zdanlivo nepodstatnom, nevypovedanom a nepomenovateľnom. Postavy hľadajú svoju ľudskú hodnotu napriek pocitu nedostatočnosti, vybočujú z preferovanej normy a ocitajú sa v rozporuplných životných situáciách. Dospievajúce dievčatá, mladé ženy bez jasnej perspektívy či pochybujúce matky: všetkým sa po istej životnej skúsenosti akosi zákonite odnechce.

            Všetky podujatia boli inšpiratívne a presvedčili nás o tom, že kniha mala a má pevné miesto v živote človeka na ceste za poznaním.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

            25. 4. 2024

            Prvá oslava Dňa Zeme sa konala 22. apríla 1970 v San Franciscu. Iniciátorom rozsiahlej kampane bol environmentálny aktivista Gaylord Anton Nelson, ktorý chcel upozorniť na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia.

            Neskôr sa táto iniciatíva rozšírila po celom svete. V súčasnosti si 22. apríla pripomíname našu závislosť na cenných daroch Zeme. Prírodné zdroje nie sú nevyčerpateľné. Je našou povinnosťou vynaložiť všetko úsilie na ochranu týchto pokladov pre budúce generácie.

        • Prezentiáda 2024
          • Prezentiáda 2024

            24. 4. 2024

            Je možné, či skôr nemožné je, byť za každých okolností dobrým človekom?

            Dňa 9. 4. 2024 sa Timea Salajová, Majka Riľáková a Jakub Hrisenko zúčastnili krajského kola súťaže v prezentačných schopnostiach, ktorá sa konala v Košiciach.

            Postup z nominačného kola im zabezpečila kvalitne pripravená prezentácia na tému „Možné/nemožné“ a tiež krátke video o ich tíme s názvom Preety in pink. Konkurencia v Košiciach bola silná, gymnazisti z rôznych miest Košického a Prešovského kraja bojovali a snažili sa presvedčiť porotu o svojich schopnostiach. Po dlhej porade sme sa dočkali vyhlásenia výsledkov a spätnej väzby od porotcov. Dali nám užitočné rady ako sa vyvarovať chybám, ale potešili nás pochvalné uznania za odprezentovanie našej témy.

            A na akom mieste sme sa umiestnili ? Timea Majka i Jakub si odniesli krásne druhé miesto.Je to ďalšia skúsenosť, zážitok i poznanie vlastných možností a schopností, ktoré využijú i v budúcnosti. Posolstvo prezentácie je: „Vedieť, čo je dobré nestačí, musíme to tiež milovať. Milovať dobro nestačí, musíme to tiež s nadšením konať.”- Konfucius

        • 9. školská odborná konferencia
          • 9. školská odborná konferencia

            24. 4. 2024

            Starostlivosť o pacienta s nádorovými ochoreniami

            Dôležitosť primárnej prevencie v boji proti ochoreniam si uvedomujeme čoraz viac. Možnosti, metódy a prostriedky prevencie sú obsahom odbornej zložky vzdelávania. Popritom vyvíjame aj iné aktivity, ktoré poukazujú na význam prevencie v rámci ochrany, podpory a udržania zdravia.

            Patria medzi ne prednášky, besedy, workschopy na rôzne témy týkajúce sa duševného i telesného zdravia. Medzi realizované aktivity patrila prednáška na tému Zdravé prsia spojená s ukážkami a nácvikom samovyšetrenia prsníkov na modely. Realizovali sme merania krvného tlaku, pulzu, BMI, glykémie žiakom, zamestnancom školy a verejnosti. Žiaci vyučovali prvú pomoc na základných a špeciálnej škole. Pripomenuli sme si Týždeň mozgu – globálnu iniciatívu zameranú na šírenie povedomia o význame poznania mozgu a ochorení s ním spojených. Venovali sme sa prevencii HIV/AIDS, zdravej výžive, zapájali sme sa do športových súťaží, vytvárali informačné letáky, diskutovali, zúčastňovali sa zbierok na podporu ľudí s rôznymi ochoreniami a ďalších aktivít, ktoré prispievajú k podpore zdravia.

            Dňa 27.3.2024 sa uskutočnila 9. školská odborná konferencia zameraná na nádorové ochorenia, ktorým podľa štatistík patria prvé miesta v chorobnosti, práceneschopnosti a úmrtnosti. Zástupcovia jednotlivých ročníkov odprezentovali témy – charakteristika a klasifikácia nádorov, prevencia nádorových ochorení s dôrazom na nádory prsníka, hrubého čreva a krčka maternice, pozornosť venovali príznakom, možnostiam diagnostiky nádorových ochorení a starostlivosti o pacienta s rakovinou prsníka, krčka maternice, s kolorektálnym karcinómom a kolostómiou. Pripomenuli možnosti pomoci onkologickým pacientom. Vytvorili sme aspoň sčasti prierez zložitou a rozsiahlou problematikou. Žiaci pracovali na svojich príspevkoch pod odborným vedením vyučujúcich odbornej zložky vzdelávania a pripravili zaujímavý, poučný obsah, ktorý odprezentovali na veľmi dobrej úrovni.I takýmto spôsobom sa snažíme spestriť a obohatiť vyučovací proces, vytvoriť žiakom priestor na sebarealizáciu a rozvoj zručnosti, rozšíriť spektrum vedomostí a zároveň podporiť ich v šírení zdravotníckej osvety, aby sme prispeli k podpore osobného i verejného zdravia.

        • KOLONÁDA V BARDEJOVSKÝCH KÚPEĽOCH...
          • KOLONÁDA V BARDEJOVSKÝCH KÚPEĽOCH...

            24. 4. 2024

            Súčasťou vzdelávacieho procesu sú odborné exkurzie, na ktorých sa študenti zúčastňujú počas svojho štúdia. Jednou z nich bola exkurzia v Bardejovských Kúpeľoch, ktorej sa zúčastnili žiaci 2.ročníka SZŠ externého štúdia v Humennom, odbor praktická sestra s vyučujúcou PhDr. Slavomírou Baníkovou. 

            Začala sa úvodným predstavením kúpeľov, ich histórie a základných štatistických údajov s vedúcou sestrou Mgr. Hanou Švirkovou, MPH a pokračovala prehliadkou liečebného domu Ozón. Bardejovské kúpele majú najširšie indikačné zameranie spomedzi všetkých slovenských kúpeľov. Okrem tradičnej liečby vnútorných ochorení sa tu liečia aj choroby ženské, nervové a ochorenia pohybového aparátu. V praktických podmienkach sme sa oboznámili s rôznymi spôsobmi aplikácie tepla a chladu, s výrobou parafínu, rašelinovými zábalmi, liečbou v minerálnych vaniach a mnohými inými druhmi liečebných procedúr. Získali sme poznatky o inhalačnej liečbe a názorne mohli vidieť skupinovú inhaláciu. Dovolili nám skúsiť si niektoré procedúry.

            Svojou pestrou históriou a vzhľadom sa Bardejovské Kúpele zaradili k najstarším a najkrajším kúpeľným mestám na Slovensku. Ich najväčším bohatstvom je tiché a pokojné prostredie, no predovšetkým minerálne pramene, ktoré tu vyvierajú. Nachádza sa tu 8 prameňov, ktoré sú zavedené do krytej temperovanej kolonády a využívajú sa na pitné kúry. Exkurzia bola zaujímavá a veľmi sme si ju užili.